Ngjarje

Universiteti "UKSHIN HOTI" Prizren

Adresa: Rruga e Shkronjave, nr. 1 20000 Prizren, Republika e Kosovës

Tel: 029 232-140
Email: rektorati@uni-prizren.com (Rektorati)

Përfaqësues të UPZ-së dhe UP-së realizuan një vizitë të frytshme në Universitetin e Padovës në Itali

26 Mars 2017

Universiteti “Ukshin Hoti” në Prizren dhe Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina” gjatë javës kanë zhvilluar një vizitë në Universitetin e Padovës në Itali ku është iniciuar bashkëpunimi me interes reciprok mes tri universiteteve. Gjatë takimit u shpalosën programet reciproke nga të tri universitetet dhe u identifikuan fushat në të cilat është e mundur të bashkëpunohet dhe veprohet në të ardhmen. Nga këto dy universitete nga Kosova në vizitë ishin, Prof. Dr. Ramë Vataj – Rektor i UPZ-së, Prof. Dr. Hysen Bytyci – profesor në UP dhe këshilltar i rektorit të Universitetit të Prishtinës, Prof. Ass. Dr. Bekim Gashi, Profesor në FSHMN – UP, dhe Ass. Festim Tafolli - Asistent në Fakultetin Ekonomik në UPZ, kuadër që vjen nga universitetet italiane.

Prof. Dr. Ramë Vataj e vlerësoi të rëndësisë së veçantë këtë vizitë për Universitetin e Prizrenit por edhe atë të Prishtinës, ngase kanë rastin të marrin praktikat më të mira nga një universitet prestigjioz evropian siç është Universiteti i Padovës.

Prof. Dr. Alessandro Paccagnella – Prorektor për marrëdhënie me jashtë në Universitetin e Padovës theksoj se kanë bashkëpunim me vendet më të zhvilluar si Japoni, Taiwan, SHBA, Kanada, etj. Italia gjendet në Evropë, por dëshira dhe vullneti është të bashkëpunoj me universitete Evropiane, me fokus të veçantë me vendet në zhvillim si Kosova dhe tërë Ballkani, ku e tërë Evropa ka vëmendjen aktualisht. Prorektori po ashtu shtoj se është dëshmuar në vite se strategjia e bashkëpunimit “Bottom up” është me efikase se ajo “Top down”, për këtë arsye u tha se është me rendësi të veçanet që të shkëmbehen kontaktet dhe të iniciohen bashkëpunimet mes stafit në projekte të ndryshme, punime shkencore të përbashkëta, ligjërata në universitetet reciproke dhe po ashtu shkëmbim të studentëve në nivel bachelor dhe master, pa anashkaluar mundësin për doktorantët e rinj.

Vizita në Itali pati edhe takim tjera po ashtu të rëndësishme. U vizitua laboratori-inkubatori “H-FARM” më i madh në vend për “start up” ku studentët nga universitetet më të ndryshme konkretizojnë idetë e tyre në gjenerimin e ndërmarrjeve te tyre.

Qëllimi i kësaj vizite ishte për të kuptuar saktësisht zhvillimin dhe funksionimin e këtij inkubatori për të ofruar një mundësi të ngjashme studentëve që studiojnë në UP dhe UPZ, po ashtu shkëmbimin e ideve më të suksesshme që gjenerohen gjatë studimeve nga të dy palët.

Vizita në Itali përfundoj me vizitën e institutit më të vjetër në Itali i cili merret me studimet dhe analizat e verave të cilat prodhohen në komunën e Conegliano-s dhe Valdobbiadene-s. Kryetari i komunës, z. Floriano Zambon, theksoj se vetëm këtë vit janë prodhuar në Conegliano mbi 550 milion shishe të verës te llojit “Prosecco”, specialitet i këtij territori.

Qëllimi i kësaj vizite ishte për të iniciuar bisedimet që kanë për qëllim dërgimin e studentëve që kanë filluar këtë vit akademik në fakultetin e ri “Fakulteti i Shkencave të Jetës dhe Mjedisit” që të bëjnë praktikat e tyre për të përfituar njohuri konkrete dhe për të shkëmbyer “know-how”-in që të dy territoret ofrojnë në prodhimin e verave.

Vlen të theksohet se në Itali pwrfaqwsuesit e dy universiteteve kosovare u pritën nga Alessandro Paccagnella – Prorektor për marrëdhënie me jashtë; Alessandra Petrina – Prof. për çështje Evropiane, Mara Thiene – Prof. në departamentin e bujqësisë dhe zhvillimit mjedisor, Serena Varotto – Prof. në departamentin e agronomisë, ushqimit, resurseve natyrore dhe zhvillimin e aspekteve ndërkombëtare, Amedeo Pugliese – Prof. në departamentin Ekonomiks dhe Menaxhment, Luigi Bubacco – Prof. në departamentin e Biologjisë, Maja Roch - Prof. në Departamentin e Psikologjisë dhe Socializimit.

 

<< prapa

Universiteti

UPZ është Universiteti i dytë publik në Kosovë. Në vitin 2010 numri i studentëve ishte afër 1700, ndërsa tani, në vitin 2018, numri i studentëve...

Lexo më shumë

Rekomandimet

"Në ditën e dytë të vizitës në Austri, me 31.03.2015 Rektori i UPZ-së, Prof. Dr. Ramë Vataj ka vizituar Universitetin e Shkencave të Aplikuara – Technikum-Vjenë, ku është takuar me Prof. DI Dr. Christian Kollmitzer, Prorektor dhe Udhëheqës i Departamentit për Electronic Engineering, prof. DI Dr. Thomas Sommer, Udhëheqës i Departamentit të Masterit për „Telekommunikation und Internettechnologien” dhe   Mag. Dr. Sandra Allmayer, MA, Udhëheqëse e Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Ndërsa pjesë e delegacionit nga UPZ ishte edhe Prof.Ass.Dr. Artan Dermaku - Dekan në FSHK dhe Prof.Ass.Dr. Xhevahir Bajrami profesor në këtë fakultet. Në takim është biseduar për format e bashkëpunimit të ndërsjellë në mes të  FH Technikum Wien në Vjenë dhe UPZ-së, me theks të veçantë në mundësitë e  mobilitetit të profesorëve dhe mundësisë që studentet tanë të vazhdojnë studimet në nivelin Master, apo edhe përmes programit ERASMUS, për një apo dy semestra në nivelin Bachelor në këtë Universitet. Duke ditur se ky Universitet prestigjioz në Vjenë është shumë i njohur në Teknologji , është kërkuar nga UPZ që Technikum Vjene të ndihmoj në krijimin e laboratorëve teknologjik gjë që u pranua me dëshirë nga ana e tyre. Gjithashtu treguan një gatishmëri të madhe që studentët tanë të mund të vijojnë pjesën praktike sidomos në semestrin e pestë dhe të gjashtë të studimeve Bachelor në laboratorët e këtij Universiteti. Gjithashtu në takim është treguar gatishmëri e FH Technikum Wien që mësimdhënësit e tyre të mbajnë ligjërata në UPZ si dhe anasjelltas që Profesorët e UPZ të mbajnë ligjërata në këtë Universitet si mësimdhënës mysafir. Duke pasur parasysh se programi TIT në Fakultetin e Shkencave Kompjuterike në UPZ është shumë i përafërt me programet ekzistuese të Technikum u ra dakord që studentët tanë janë të mirëpritur për të bërë vazhdimin e studimeve Master në drejtimet e tyre përkatëse. Vizita në këtë universitet prestigjioz të Austrisë ishte shumë e suksesshme dhe së shpejti do të formalizohet nënshkrimi i marrëveshjes së bashkëpunimit në mes të dy universiteteve."

Rektori Vataj ka vizituar Universitetin e Shkencave të Aplikuara – Technikum në Vjenë

Rektori Vataj ka vizituar Universitetin e Shkencave të Aplikuara – Technikum në Vjenë

Në ditën e dytë të vizitës në Austri, me 31.03.2015 :Rektori i UPZ-së, Prof. Dr. Ramë Vataj ka vizituar Universitetin e Shkencave të Aplikuara – Technikum-Vjenë, ku është takuar me Prof. DI Dr. Christian Kollmitzer, Prorektor dhe Udhëheqës i Departamentit për Electronic Engineering, prof. DI Dr. Thomas Sommer, Udhëheqës i Departamentit të Masterit për „Telekommunikation und Internettechnologien” dhe Mag. Dr. Sandra Allmayer, MA, Udhëheqëse e Marrëdhënieve Ndërkombëtare. Ndërsa pjesë e delegacionit nga UPZ ishte edhe Prof.Ass.Dr. Artan Dermaku - Dekan në FSHK dhe Prof.Ass.Dr. Xhevahir Bajrami profesor në këtë fakultet.