Ngjarje

Universiteti "UKSHIN HOTI" Prizren

Adresa: Rruga e Shkronjave, nr. 1 20000 Prizren, Republika e Kosovës

Tel: 029 232-140
Email: rektorati@uni-prizren.com (Rektorati)

Universitetin Regensburgut, Gjermani u organizua Konferenca V, nga Qendra FZ DiMOS

02 Tetor 2018

FZ DiMOS (Qendra Hulumtuese “Gjuha Gjermane në Evropën e Mesme, Lindore dhe Juglindore”) - Das Forschungszentrum Deutsch in Mittel-, Ost- und Südosteuropa (FZ DiMOS) është njësi e Fakultetit të Gjuhësisë, Letërsisë dhe Studimeve Kulturore të Universitetit të Regensburgut. https://www.uni-regensburg.de/forschung/dimos/

Programi i konferencës - https://www.uni-regensburg.de/forschung/dimos/medien/ankuendigungen/v.jahrestagung_programm_final_.pdf

Në këtë konferencë mori pjesë edhe prof. dr. Izer Maksuti, profesor në Degën e Gjuhës dhe Letërsisë gjermane, në Universitetin “Ukshin Hoti” Prizren.

Titulli i kumtesës ishte: “Deutsche Lehnwörter im Albanischen” (Huazime gjermane në shqip). Aty bëhej fjalë për rrugët, kohën dhe numrin e huazimeve nga gjermanishtja në gjuhën shqipe. Thelbi i kumtesës kishte të bëjë me prezantimin e modele dhe shembujve për një „Fjalor të gjermanizmave në gjuhën shqipe“. Hartimi dhe botimi i një fjalori të tillë do të jetë një kontribut shtesë në këtë fushë. Edhe pasqyrimi i një bibliografie të “studimeve mbi gjermanizmat në gjuhën shqipe“ ishte pjesë e këtij prezantimi.

Pjesëmarrja në këtë konferencë ishte një mundësi e shkëlqyer për të kultivuar kontaktet dhe për të lidhur kontakte të reja, për të përcjellë risitë dhe për të nxitur planifikimin shkencor e akademik, si dhe bashkëpunimet në mes botës gjermane me universitetin tonë.

Si pjesë e vazhdimësisë së bashkëpunimit në frymën e shkëmbimit akademik kemi miratimin e ardhjes së dy profesorëve: prof. dr. Jörg Meier - https://ph-tirol.ac.at/en/joerg_meier

 

dhe prof.dr. Rupert Hochholzer - https://www.uni-regensburg.de/sprache-literatur-kultur/germanistik-daz/mitarbeitende/wissenschaftliches-personal/prof-dr-rupert-hochholzer/index.html, gjatë muajit dhjetor 2018 në Universitetin “Ukshin Hoti” Prizren dhe planifikimi i organizimit të konferencës së radhës në universitetin tonë.

<< prapa

Universiteti

UPZ është Universiteti i dytë publik në Kosovë. Në vitin 2010 numri i studentëve ishte afër 1700, ndërsa tani, në vitin 2018, numri i studentëve...

Lexo më shumë

Rekomandimet

"Rektori i Universitetit “Ukshin Hoti” në Prizren, Prof. Dr. Ramë Vataj, i shoqëruar edhe nga zv.Kryesuesi i Këshillit Drejtues i UPZ-së, Dr. Sc. Bekim Gashi, dhe Senatori Prof. Ass.Dr. Isuf Lushi, të hënën ka qëndruar në një vizitë zyrtare në Universitetin Bujqësorë të Tiranës, ku janë arritur dy marrëveshje bashkëpunimi të rëndësishme me dy fakultetet të këtij universiteti. Marrëveshje konkrete është arritur me Fakultetin e Ekonomisë dhe Agrobiznesit dhe me Fakultetin e Bioteknologjisë dhe Ushqimit në Universitetin Bujqësor të Tiranës, me qëllim të finalizimit të njësisë së re akademike në UPZ, Fakultetin e Shkencave të Jetës dhe Mjedisit. "

Rektori Vataj nënshkruan dy marrëveshje për bashkëpunim konkret me dy fakultete të Universitetit Bujqësor të Tiranës

Rektori Vataj nënshkruan dy marrëveshje për bashkëpunim konkret me dy fakultete të Universitetit Bujqësor të Tiranës

Rektori i Universitetit “Ukshin Hoti” në Prizren, Prof. Dr. Ramë Vataj, i shoqëruar edhe nga zv.Kryesuesi i Këshillit Drejtues i UPZ-së, Dr. Sc. Bekim Gashi, dhe Senatori Prof. Ass.Dr. Isuf Lushi, të hënën ka qëndruar në një vizitë zyrtare në Universitetin Bujqësorë të Tiranës, ku janë arritur dy marrëveshje bashkëpunimi të rëndësishme me dy fakultetet të këtij universiteti. Marrëveshje konkrete është arritur me Fakultetin e Ekonomisë dhe Agrobiznesit dhe me Fakultetin e Bioteknologjisë dhe Ushqimit në Universitetin Bujqësor të Tiranës, me qëllim të finalizimit të njësisë së re akademike në UPZ, Fakultetin e Shkencave të Jetës dhe Mjedisit.