Ngjarje

Universiteti "UKSHIN HOTI" Prizren

Adresa: Rruga e Shkronjave, nr. 1 20000 Prizren, Republika e Kosovës

Tel: 029 232-140
Email: rektorati@uni-prizren.com (Rektorati)

"Marrëdhëniet në mes Austro-Hungarisë dhe Shqipërisë në fund të shek. XIX dhe fillim të shek. XX"

18 Tetor 2018

Ligjërata e Prof. Csaplár-Degovics Krisztián në Universitetin “Ukshin Hoti” në Prizren

"Marrëdhëniet në mes Austro-Hungarisë dhe Shqipërisë

në fund të shek. XIX dhe fillim të shek. XX"

Duke nisur me Çështjen shqiptare dhe konferencën e diplomatëve të Fuqive të Mëdha, rivalitetin në mes Austro-Hungarisë dhe Italisë për Shqipërinë

Theksoi përpjekjet e krijimit të kombit dhe shtetit shqiptar dhe

rolin e kontributin e Austro-Hungarisë për këtë, si dhe fillet

e albanologjisë hungareze.

U përmend pesha e bejlerëve shqiptarë në opozitë, Syrja Bej Vlora, Jashar Erebara etj. Planet dhe bashkëpunimi shqiptar me Qendrën e pushtetin në Vjenë

Dallohet kontributi i përfaqësuesve si Lajos Thallóczy (1857-1916):

me veprën: Të ndodhunat e Shqypnis prej

nji Gege që don vendin e vet. Skenderie 1898.

si dhe një grup i panjohur austro-hungarez që lobuan për Shqipërinë:

1896

Theodor IPPEN, Lajos THALLÓCZY, (Stefën

CURANI)

1896-1903

Julius ZËIEDINEK von Südenhorst, Alfred

RAPPAPORT von Arbengau

1903

Ferenc NOPCSA, Eqrem Bej VLORA, Paul

SIEBERTZ

Heinrich CLANNER von Engelshofen

1903-1906

August KRAL

1906

Leopold CHLUMETZKY, Franz CONRAD von

Hötzendorf

(Erzherzog FRANZ FERDINAND)

1912-1914

Carl BUCHBERGER, Konstantin BILINSKI, Leo

FREUNDLICH

Vlen të përmenden dizajnimet, skicat e stemave dhe simboleve shtetërore për Shqipërinë nga dhe për Princin Wiedm nga  Lajos

Thallóczy dhe  heraldikun vjenez, Ernst Krahl.

U përmendën përfaqësuesit e gjeneratës së parë të albanologjisë hungareze

I ke emrat me vite e foto

interesi dhe kontributi i tyre ne fusha te veçanta,

të përbashkëtat dhe dalimet e tyre (pra vetëm hungarezëve)

dhe austro-hungarezëve

Se fundi nuk u la pa u përmendur edhe njëri prej albanologëve më të njohur

hungarez:

István Schütz (1923-2010)

dhe Libri i mësimit të shqipes botuar nga ai më 2000)

 

<< prapa

Universiteti

UPZ është Universiteti i dytë publik në Kosovë. Në vitin 2010 numri i studentëve ishte afër 1700, ndërsa tani, në vitin 2018, numri i studentëve...

Lexo më shumë

Rekomandimet

" Prof. Dr. Ramë Vataj – Rektor në Universitetin “Ukshin Hoti” në Prizren, uron të gjithë mësimdhënësit e UPZ-së dhe të gjithë niveleve të arsimit në Kosovë dhe më gjerë për Ditën e Mësuesit – 7 Marsin.  Në këtë ditë të veçantë kujtojmë me mirënjohje mësuesit dhe pedagogët që me sakrificë në kohëra të vështira u përpoqën të na edukojnë me ndershmëri dhe përkushtim. Ditë më parë organizuam me një ceremoni madhështore përvjetorin e SHLP-së, nga e cila vatër e arsimit të lartë për më shumë se gjysmë shekulli kanë dalë mijëra mësues të cilët kanë edukuar dhjetëra gjenerata. UPZ vazhdon traditën e kualifikimit të mësimdhënësve të rajonit të Prizrenit dhe me gjerë, përderisa si universitet është zgjeruar duke ofruar kuadro të përgatitur edhe për fushat e tjera. Urime 7 Marsin - Ditën e Mësuesit! Prof. Dr. Ramë Vataj – Rektor Universiteti “Ukshin Hoti” – Prizren "

Urimi i Rektorit Vataj për 7 Marsin - Ditën e Mësuesit

Urimi i Rektorit Vataj për 7 Marsin - Ditën e Mësuesit

Prof. Dr. Ramë Vataj – Rektor në Universitetin “Ukshin Hoti” në Prizren, uron të gjithë mësimdhënësit e UPZ-së dhe të gjithë niveleve të arsimit në Kosovë dhe më gjerë për Ditën e Mësuesit – 7 Marsin. Në këtë ditë të veçantë kujtojmë me mirënjohje mësuesit dhe pedagogët që me sakrificë në kohëra të vështira u përpoqën të na edukojnë me ndershmëri dhe përkushtim.